İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, bankacılık sektöründe kullanılan bankamatiklerin hepsinin ithal edildiğini belirterek, yerli üretim bankamatiklerin tercih edilmesi durumunda sektörün yıllık 100 milyon dolarlık tasarruf sağlayacağını söyledi.
Aran, İş Bankası’nın yeni dijital bankamatiklerinin tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, artan orandaki mobil bankacılığa uyumlu ve yüzde 60’in üzerinde yerli üretimin olduğu ‘İşCepMatik’lerle, bankamatiklerin dijitalleşeceğini ve yerli üretimle cihazların maliyetinin düşeceğini söyledi.
Aran “Her yıl bankamatiklerin önemli bir bölümünün ömrü doluyor. Bunların yerine yenilerini koymanız gerekiyor. Sektördeki toplam bankamatik sayısı düşünüldüğünde ve bu dönüşüm sektöre uyarlandığında bu Türkiye için 100 milyon dolar mertebesinde yıllık tasarrufa konu olabilecek bir rakam. Yani bankacılık sektöründe her yıl 100 milyon dolar seviyesinde bir tasarruf sağlanabilir” diye konuştu.
Müşterilerin, toplam bankacılık işlemleri için yüzde 25’e ulaşan mobil bankacılık tercihi ve nakit ihtiyacını karşılayacak yerli bir bankamatikle, ithalat yapma gereğinin de ortadan kalkabileceğini belirten Aran, bunun için DGI Works firmasıyla çalışarak yerli üretim oranının yüzde 60’ın üzerinde olan bir cihaz yaptıklarını belirtti.
Yeni İşCepMatik cihazlarını 2016 ve 2017 yıllarında yaygınlaştırmayı planladıklarını ifade eden Aran, 2018 yılından itibaren de bankamatiklerini kullanım ömürlerine göre İşCepMatik’lerle yenilemeyi düşündüklerini ifade etti. İş Bankası’nın yaklaşık 6500 bankamatik cihazı bulunuyor.